ELLEdecor.it
X

Questo sito utilizza cookie, inclusi cookie di terze parti. Alcuni cookie ci aiutano a migliorare la navigazione nel sito, altri sono finalizzati a inviare messaggi pubblicitari mirati. Continuando la navigazione nel sito acconsenti al loro impiego in conformità alla nostra Cookie Policy, che ti invitiamo pertanto a consultare. Accedendo alla nostra Cookie Policy, inoltre, potrai negare il consenso all'installazione dei cookie

Elle Decor Italia

The world's largest window in the futuristic restyling of an Antwerp historic building

Belgian Sculp[IT] studio renovates old townhouse by revolutionizing the rear by adding the world’s hugest pivoting window

pivoting-window-antwerp-home-sculpit

Luc Roymans

BELGIAN SCULP[IT] STUDIO SIGNS THE RESTYLING OF AN ANCIENT ANTWERP TOWNHOUSE BY ADDING A HUGE, BESPOKE FRENCH WINDOW TO THE REAR, IN ORDER TO CREATE A BRIGHT OPEN SPACE IN SEAMLESS CONNECTION WITH THE OUTDOOR AREAS

A futuristic restyling by Belgian Sculp[IT] studio both renovates and expands an old Antwerp townhouse by adding no less than the world’s largest pivoting window to the rear of the building. The clients’ brief focused on creating an easy access to the back garden. For the new glazed addition, architects Pieter Peerlings and Silvia Mertens created LALO, a new, bright three-story structure equipped with the hugest French window the world has ever seen. 

The old townhouse is arranged on five levels. The fin de siècle façade has been preserved, while the Belgian studio largely intervened on the interiors and particularly on the rear part of the house that, before the renovation works, was divided into a number of small, rather uncomfortable spaces. Sculp[IT] studio architects have created a seamless connection with the terrace by adding a polished concrete flooring. When the hue glass wall’s two pivoting doors are open, the boundaries between indoor and outdoor areas simply disappear. 

Commissioned by Swiss manufacturer Jansen, this pivoting French window is composed of two insulated glass doors, weighing about 4 tons. Their size is stunning: 3 meters wide, six meters high. 

The architects’ aim was to add natural light to the rear part of the house. The kitchen and a small, suspended office area directly overlook the garden. The ample dining island is equipped with wheels, so that the owners can easily move it to the adjoining terrace. A tiny detail that, according to the architects, makes this beautiful Antwerp home the ideal setting for a barbecue with family and friends.  

Sculp[IT] studio left the historic facade facing the street was left as it was, maintaining the original flooring and architectural details. 

Bathrooms in the sleeping area have been renovated, retaining yet their original vintage look. Like in the rest of this unconventional Antwerp townhouse, they are imbued by history and modernity at the same time. 

www.sculp.it  


by Alessandra D'Angelo / 13 April 2017

CORNER

Architecture collection

[Architecture]

Secret Beirut

Elegant and resilient, the Lebanese capital in a connoisseur tour

Itineraries

[Architecture]

Steven Holl rediscovers Scarpa

Thanks to the American architect, Fondazione Masieri reopens

projects

[Architecture]

Detroit reloaded

Deep into the ex Motor City and its creative renaissance

Itinerari

[Architecture]

Room by the lake

1940’s hydro electric station turns into luxury hotel suspended on water

hotel di design

[Architecture]

A hotel for real bohemians

Hotel Pilar, Leopold de Waelplaats, Antwerp: a boho-style must

Hotels

[Architecture]

Justice architecture

Renzo Piano's court in Paris is open and transparent, just like justice

public buildings

[Architecture]

Hong Kong’s new lounge

Those brand-new, stylish terraces overlooking Hong Kong Harbor…

Travels

[Architecture]

Into the wild

An explorer’s movable shelter tested in Iceland frosty weather

projects

[Architecture]

Urban tundra

Russia grooms itself in sight of 2018 World FIFA World Cup

Travel

Hearst Magazines Italia

©2017 HEARST MAGAZINES ITALIA SPA - RIPRODUZIONE RISERVATA - P. IVA 12212110154 | VIA ROBERTO BRACCO, 6, 20159, MILANO – ITALY

Pubblicità | Link utili | Cookies policy | privacy policy siti web