ELLEdecor.it
X

Questo sito utilizza cookie, inclusi cookie di terze parti. Alcuni cookie ci aiutano a migliorare la navigazione nel sito, altri sono finalizzati a inviare messaggi pubblicitari mirati. Continuando la navigazione nel sito acconsenti al loro impiego in conformità alla nostra Cookie Policy, che ti invitiamo pertanto a consultare. Accedendo alla nostra Cookie Policy, inoltre, potrai negare il consenso all'installazione dei cookie

Elle Decor Italia

Ex factory becomes home

In Biella reusing a factory creates new living spaces

The architect Davide Volpe dug his home out of a disused factory. Layout includes a strange butterfly-wing shape and a 60-metre long corridor lined by bookcases in metal and wooden planks Looking at the garden that surrounds the home of architect Davide Volpe, Mariella and their children Nina and Iago, it is difficult to imagine we are just a stone’s throw from the elite business area of Biella.

“I bought part of a disused factory in the former industrial Fila Sport complex, with a strange butterfly-wing layout. I thought about the design of this place for ages and how to manage its shape before I moved onto the planning stage. The first job was to dig out the north-facing wall that had been buried for decades. This revealed a façade made up of layers of material that we have carefully maintained and preserved.

This is when our friends started to call it the house I dug out... The biggest challenge was the layout, as the perimeter could not be altered and inside it was a single huge open area with unexpected changes of direction and narrow bits.

Choosing a curved shape for the entrance to the sleeping area, located in the narrowest part of the building, meant that distribution of the other rooms occurred naturally. The corridor, almost 60 metres long, is designed as a portico with huge windows that links the interiors with the garden. On the other side, the eye is drawn by the covers of the many books that have accompanied my life, inserted into a suspended bookcase measuring 50 metres in length and built from metal and old wooden planks salvaged from building sites”.


by Rosaria Zucconi / 31 October 2013

CORNER

Homes collection

[Homes]

Mini flat in Tokyo

Japanese grace and functionality in 34 sq m

mini homes

[Homes]

The steel house among the oaks

Faulkner Architects designs a house that “rusts” among the oaks

modern house

[Homes]

Inspired by the sea

Ex fishermen’s home refurbished by Moncada Rangel in Ortigia

restyling

[Homes]

Pool with slides

Rafael de Cárdenas' pool in the English countryside

Modern house

[Homes]

The house of the future

A passive house Made in the USA destined for success

ecological house

[Homes]

Villa Savoye?

The restyling of a villa built as a Bauhaus prototype

restyling

[Homes]

Zaha's home

An architectural gem worth $5.3m

Homes

[Homes]

Bright Victorian house

Honeyman and Smith floods historical residence with natural light

restyling

[Homes]

War of the worlds

Ancient and modern times clashing in Mantua historical residence

restyling

Hearst Magazines Italia

©2018 HEARST MAGAZINES ITALIA SPA - RIPRODUZIONE RISERVATA - P. IVA 12212110154 | VIA ROBERTO BRACCO, 6, 20159, MILANO – ITALY

Pubblicità | Link utili | Cookies policy | privacy policy siti web