ELLEdecor.it
X

Questo sito utilizza cookie, inclusi cookie di terze parti. Alcuni cookie ci aiutano a migliorare la navigazione nel sito, altri sono finalizzati a inviare messaggi pubblicitari mirati. Continuando la navigazione nel sito acconsenti al loro impiego in conformità alla nostra Cookie Policy, che ti invitiamo pertanto a consultare. Accedendo alla nostra Cookie Policy, inoltre, potrai negare il consenso all'installazione dei cookie

Elle Decor Italia

Nordic house flooded with light

Architectural firm Mer Arkkitehdit cuts house into the rock and maximises long views out to the Baltic Sea

nordic-house-mer-arkkitehdit

House on the rocks designed by studio Mer Arkkitehdit

To design and decorate a Nordic-inspired house set on a rocky, steep stretch of land is not an easy ride. And still, a seemingly impossible challenge was soon turned into an exciting creative chance by Finnish architectural firm Mer Arkkitehdit, that succeeding in making the most out of a fairly drab plot that happened to boast sweeping views of the Baltic waters. 

Due to the moderate size of the floor area expected to accommodate this week-end hideout, architects opted for making use of the immediately surrounding rocky terrain. Indeed, two separate dwelling units were cut into the rock, and made accessible via a shared inner staircase and large solarium. 

Strong of its more secluded location, the ground-floor was designed to comprise the property’s most private habitats – bedrooms and service facilities –, here flooded with natural light by generous glazed sections overlooking the cliff walls and giving the house’s Nordic feel an even bolder twist. The roof was converted into an outdoor wooden terrace with a section of green roof that spans into the main block. The latter, being nestled at a higher height, features an open plan living area, with large picture windows facing the sea, thus allowing for plenty of light – a major source of heat during the Scandinavian summer, when the sun never sets. 

In order to enhance the retreat’s cozy feeling, Studio Mer Arkkitehdit artfully mixed bright parquet flooring, total-white walls and wooden furniture of essential design. Also, to maximise any available space without affecting the natural lighting conditions, a large shelving unit was added as a partition wall between the kitchen area and sea-view lounge corner.

www.merarkkitehdit.fi

READ ALSO:
Restyling in stile nordico a Stoccolma
Bianco e nero per arredare casa in stile nordico


by Maria Chiara Antonini / 7 September 2017

CORNER

Homes collection

[Homes]

Black, white and gold

Contemporary elegance in a 19th century home by Ventura Estudio

restyling

[Homes]

Japanese country-style

Three total-white conservatories popping out of a solid platform

casa moderna

[Homes]

A daring classic

Can tradition be irreverent, too? Yes, dear!

Restyling

[Homes]

Vincent's attic

A charming, open space hideout in a suggestive Antwerp attic

attics

[Homes]

How to give color to a house

Vivid hues and Paris fashion lay the ground of a new apartment in Taipei

Modern house

[Homes]

Domestic scenes in Milan

The restyling of a house of the Seventies in Sant'ambrogio square

Modern Houses

[Homes]

Paris air in Turin

A project that sways between severity and emotion

Restyling

[Homes]

Sweet Belvedere

A holiday retreat designed verging on almost monastic simplicity

Modern House

[Homes]

From old building to loft

Architect Davide Cerini gives an historical building a new look

restyling

Hearst Magazines Italia

©2017 HEARST MAGAZINES ITALIA SPA - RIPRODUZIONE RISERVATA - P. IVA 12212110154 | VIA ROBERTO BRACCO, 6, 20159, MILANO – ITALY

Pubblicità | Link utili | Cookies policy | privacy policy siti web