ELLEdecor.it
X

Questo sito utilizza cookie, inclusi cookie di terze parti. Alcuni cookie ci aiutano a migliorare la navigazione nel sito, altri sono finalizzati a inviare messaggi pubblicitari mirati. Continuando la navigazione nel sito acconsenti al loro impiego in conformità alla nostra Cookie Policy, che ti invitiamo pertanto a consultare. Accedendo alla nostra Cookie Policy, inoltre, potrai negare il consenso all'installazione dei cookie

Elle Decor Italia

The house in the stone: back to Palaeolithic

Designers of Ummoestudio deliver dwelling project embedded into natural elements

house-in-the-stone-3
David Vico per Estudio Caja de luz

Cave House is a 104 square-metre dwelling excavated in stone at Cuevas del Pino, right in the foothills of Sierra Morena, Spain. The architecture stretches on a calcarenite stone terrain that gave rise to various geological formations, among which are the caves traditionally used by the Caliphate of Cordoba for farming and livestock during Al-Andalus golden days.

One of these hollows in the rock – once used as rough shelters by livestock watchmen – has been restored into a rural residence that blends wild nature with contemporary design.

Architects of Ummoestudio opted for staying true to the site’s unique structure, thus focusing toward a smooth and seamless interaction between the pre-existing features and the new architecture in the name of a respectful and non-intrusive approach. In terms of design strategy, proximity rather than direct contact between natural elements and modern adjustments has been deliberately pursued.

A brand new spatial experience generated from such fluid dialogue so as to enhance the landscape’s natural shape through the use of new architectural elements: essential volumes, large and ample spaces, concrete and marble floorings, south-facing picture windows meant to maximise the amount of daylight, and handmade wooden furniture that help give this more than unusual cave house a warm touch.

The building is surrounded by 3,000 square-metre garden on a 23-hectare estate dedicated to biological farming; a path leads up to the house, where an outdoor roof staircase allows for panoramic views of the lavish immediate surroundings.

Such intermediate area contributes to improve the residence's indoor-outdoor communication, whilst displaying a truly efficient interaction between the stone's solidity and the new, minimalistic architecture. 

Apart from catching copious quantities of sunlight, the glazed facade is conceived to create see-though openings between the separate habitats, which share an homogeneous thermal sensation during the entire year.

Well-aware of the site’s huge tectonic value, architects decided to leave the stone ceilings and walls almost untouched, while developing a collection of multifunctional spaces able to meet a wide array of housing needs.

www.cuevasdelpino.com

www.ummoestudio.es


by Paola Testoni / 14 March 2017

CORNER

Interior Decoration collection

[Interior Decoration]

Raw style renovation

Squire&Partners move into an old Edwardian building in Brixton

restyling

[Interior Decoration]

Hotel or loft?

In the Netherlands, there is a very special new hotel for those who need to restyle their homes

hotel

[Interior Decoration]

Luxury hotel for contemporary hippies

Habitas Tulum in Mexco combines nature, comfort and ancient traditions

Hotel di design

[Interior Decoration]

Take a ride on the Orient-Express

Relive the 1920's golden age of luxury travel

Itinerari

[Interior Decoration]

Luxury has a new name

A brand-new, unmissable hotel for Scandinavian design lovers

design hotels

[Interior Decoration]

Speaking of colors…

Old charm and modern glamour in a Wes Anderson-style renovation

Design offices

[Interior Decoration]

Plug & play apartments

From Amsterdam, an idea that will change the modern house model

design hotels

[Interior Decoration]

Private sky

Bangkok villa where marble turns into clouds

Modern house

[Interior Decoration]

Art Deco workspace

Espacio Nueva Carolina echoes the Beverly Hills Hotel

Uffici di design

Hearst Magazines Italia

©2017 HEARST MAGAZINES ITALIA SPA - RIPRODUZIONE RISERVATA - P. IVA 12212110154 | VIA ROBERTO BRACCO, 6, 20159, MILANO – ITALY

Pubblicità | Link utili | Cookies policy | privacy policy siti web