ELLEdecor.it
X

Questo sito utilizza cookie, inclusi cookie di terze parti. Alcuni cookie ci aiutano a migliorare la navigazione nel sito, altri sono finalizzati a inviare messaggi pubblicitari mirati. Continuando la navigazione nel sito acconsenti al loro impiego in conformità alla nostra Cookie Policy, che ti invitiamo pertanto a consultare. Accedendo alla nostra Cookie Policy, inoltre, potrai negare il consenso all'installazione dei cookie

Elle Decor Italia

Modern house in Abu Jamil district in Beirut remodelled with smooth wooden walls

Range of wood essences gives 650 square-metre modern penthouse a warm touch

Sinuous wooden structures and floating staircase suspended from the ceiling through vertical steel profiles: check out the focal points of this cutting-edge renovation project of a two-storey large penthouse in downtown Beirut

Lebanese studio Plateau opted for wooden cladding and walls in order to convert a generous-sized yet fragmented space into a modern house radiating cozy and comfortable vibes.

Photo by: Wissam Chaaya

Welcome to the Abu Jamil neighbourhood in downtown Beirut, Lebanon. The penthouse’s original layout was marked by a fragmented circulation between both levels, with poor spatial interaction and a narrow main foyer. The solution? A system of vertical wooden sheets meant to improve the residence’s internal continuity and harmony thanks to a re-arranged double height space.

Photo by: Wissam Chaaya

A wooden shell encloses the double height space, which includes the living areas, workspace and night-area.

Photo by: Wissam Chaaya

The 650 square-metre residence features a widened entrance, which gives back the staircase its former major role. The stairs themselves become a floating and dynamic structure, suspended from the ceiling through vertical steel profiles that enhance its lightness as if floating in the middle of such huge and deep space.

Photo by: Wissam Chaaya

Photo by: Wissam Chaaya

 

The wooden shell’s sinuous shape merges the different misalignments together and allows for a curvilinear continuity between the enlarged lobby and adjacent rooms on both floors. How? By integrating doors and storage units, see through cutouts and incorporated lighting. The steel profiles occasionally emerge out the wooden shell to serve as door handles and shelves without compromising the house’s global minimal materiality.

Photo by: Wissam Chaaya

Photo by: Wissam Chaaya

The penthouse’s remaining surfaces play a smart game of contrasts with the main wooden core: see the total-white walls, marble flooring and steel panels embedded into the staircase. Originally conceived for a family of four, the house unfolds into different adjoining rooms that boast an heterogeneous wood palette to incorporate doors, library and closets realised by local artisans.

www.platau.info

READ ALSO:
 Mattoni a vista e rivestimenti in legno per una casa a Londra
La casa in legno e cemento di Marcio Kogan nella foresta pluviale


by Paola Testoni / 15 February 2017

CORNER

Interior Decoration collection

[Interior Decoration]

Raw style renovation

Squire&Partners move into an old Edwardian building in Brixton

restyling

[Interior Decoration]

Hotel or loft?

In the Netherlands, there is a very special new hotel for those who need to restyle their homes

hotel

[Interior Decoration]

Luxury hotel for contemporary hippies

Habitas Tulum in Mexco combines nature, comfort and ancient traditions

Hotel di design

[Interior Decoration]

Take a ride on the Orient-Express

Relive the 1920's golden age of luxury travel

Itinerari

[Interior Decoration]

Luxury has a new name

A brand-new, unmissable hotel for Scandinavian design lovers

design hotels

[Interior Decoration]

Speaking of colors…

Old charm and modern glamour in a Wes Anderson-style renovation

Design offices

[Interior Decoration]

Plug & play apartments

From Amsterdam, an idea that will change the modern house model

design hotels

[Interior Decoration]

Private sky

Bangkok villa where marble turns into clouds

Modern house

[Interior Decoration]

Art Deco workspace

Espacio Nueva Carolina echoes the Beverly Hills Hotel

Uffici di design

Hearst Magazines Italia

©2017 HEARST MAGAZINES ITALIA SPA - RIPRODUZIONE RISERVATA - P. IVA 12212110154 | VIA ROBERTO BRACCO, 6, 20159, MILANO – ITALY

Pubblicità | Link utili | Cookies policy | privacy policy siti web